Toekennen van scores

Wij werken met een 20-punten schaal, waarbij elke wijn in principe 3 punten kan krijgen voor kleur, 7 voor geur en 10 voor smaak. Op het eind van de proeverij worden tot 1 of 2 punten afgetrokken of bijgevoegd op basis van de totaalindruk. In principe want door sommigen wordt eerder op totaalindruk gekwoteerd.

De meningen over het toekennen van de punten lopen uiteen: de ene gaat uit van een minimum van 10 op 20 voor correcte wijnen, en reserveert lagere kwoteringen voor echte draken; anderen bekijken het eerder als een situering binnen de wijnpopulatie, waarbij wijnen met kwaliteit 8 tot 12 het meest voorkomen, maar de geselecteerde wijnen horen toch meestal tot de betere soort, zodat scores onder de 10 minder voorkomen.

Het gemiddelde levert vreemd genoeg een consistente score op wat bewezen is door vergelijkbare scores voor de zelfde wijn op verschillende proefavonden.

Dit levert uiteindelijk volgende schaal op:
<10 zwak; 10-12 correct; 12-14 goed; 14-16 zeer goed; >16 uitzonderlijk